Thursday, February 26, 2009

MAJOR LOSER?

Pernah dengar budak2 kecik gayakan perkataan "Watever Major Loser"

This is wat happen today. Sy didatangi seseorang. Minta di ajar tentang sesuatu berkaitan kerja. Ok. Sy beri contoh dan dia bertanya soalan. Hm..penghinaan atau itu memang dia? Sy tak pasti semua org boleh faham sy.. jadi sy juga mungkin tidak mampu nak memahami dia. Dan noktah telah sy titikkan. Sy tidak mahu fahami dia yg seorang ini.

Kenapa? Mudah. Kalau kita mahu di ajar.. kita rendahkan diri.. terima ilmu yg org lain beri. Bila dia bertanya soalan, dia seperti membuat pertikaian. Eh,betul ke buat mcm ni? Kena ke tanye soalan mcm ni? Buku panduan tak de pun soalan2 mcm ni?

Sy kata: Soalan tu sy dah semak dengan bos.

Dia balas: Ye ke?

Ughh.. kalau tak percaya kemampuan sy..tak perlu rujuk pd sy. Mudah kan? Tapi contoh sy tetap di ambil sebelum keluar dr bilik sy, dia masih cari sengketa, sy kata watever major loser.. dengan gaya adik sy yg umur 5 tahun tu ckp (kan dia tiru gaya movie?) dan di balas dengan sms berbunyi mcm ni:

"Thanks a lot. I really don't like when u lambast me as loser. malas nak gaduh dengan kaum hawa. sama2 la kita rujuk balik ajaran islam dan hadis"

WTF? U kidding me? Dia yg selalu muncul depan muka sy dan kata "i ni mmg loser kan?" die yg bila sy cucuk pendrive dia pd pc sy, keluar nama "loser". Bila pulak sy kata dia loser? Grrrr..emo mcm perempuan PMS!

Tak cukup dengan tu, bila fakta tu sy balas pd dia, dia kata:

"kalau kita takbur dan bongkak pandai mcm mana pun tak guna gak. jgn takbur"

dan lagi

"Terima kasih atas cemuhan u. Seburuk-buruk manusia, jgn kita dedahkan aib org lain. Insaflah Min. ADA BANYAK KEKURANGAN U, ada i cemuh u mcm ni?"

Wah..wah..ini dah kira memfitnah ni. Bila pula sy cemuh dia? Bongkak dan takburkah sy dengan menegur dia? Lelaki yang seorang ini emosinya pelik...dan sy balas:

"I tak penah pun nak kata i sempurna. Semua org ada kekurangan"

Ape2 lah. Sy bukan membantu dia bersendirian waktu itu. Teman sebilik sy juga kerut dahi bila dia pertikaikan segala benda. Sy tak takbur. Sy tak cemuh dia. Sy tegur. Sy ajar. Dia terima atau tidak..itu hak dia. Kamu perlu belajar bersyukur..wahai lelaki. Sy mungkin bukan student DL. Juga bukan student lepasan universiti asing..tapi jgn permainkan harga diri sy. Sy tahu kamu tahu kisah silam sy. Tapi tak bermakna kamu boleh hina sy.

13 comments:

lemOn said...

tak ske bile org guna mase silam nak jatuhkan kite.
tak ske org gune mase silam nak judge kite skrg.
tak ske org ungkit kisah silam kite.

one love said...

ish ish...

hmmm... pms lelaki tu :)

Dato Paduka Masri said...

DISKRIMINASI = PENGHINAAN....

benci kalau orang try hina aku mcam ni....

Namaku Min said...

lemon: huh..memang tak suke!

one love: PMS tahap dewa.

Dat Paduka Masri: Sebab sy hilang sabar sy luahkan.

ab geldofg said...

kita tk smpurna

Anonymous said...

bile diajar,kate memandai-mandai,bile tak ajar,kate kedekut ilmu,bile ditegur,kate bongkak,takbur pulak dah...bile ego tercalar,takde point lain,suruh bukak hadis,ikut ajaran Islam...typical kind of man...hahaha....

Anonymous said...

sy stuju sgt dgn cik min...sbb2 sy kate org mcm2 adlh monyet.sori...tp blh thn jgk bile cik min kata WTF n PMS.

p/s:
kpd sesiapa yg mahu blaja,blajalah dlu utk bersikap rendah diri.jgn pandang pada org tp pandang ape yg dia ckpkan.anda masih muda n masih nk blaja,so plz la jgn berlagak.simpanla smua 2.kalo dh rase pandi n nk argue je,jgn tanya org lain n nk kutuk org lain plak.smua 2 xde makna.kehadiran anda pn msti sudah byk menyusahkan n kami x penah nk terima anda.

aku memang geram kalo ade org cm2.kite xkan penah rugi pn kalu x de kwn cm2.malah xhilang pn duit 1 sen dari poket.jgn risau cik min.buat derk je.(bile dh mara cmnila jdnye)

-insan hina-

naz said...

apebendela org cmtu..huhu..nasib bek opis ni dipenuhi ngan jelitawan..bos pon bes..hihi...

Namaku Min said...

ab : sbb kita cuma manusia.

Anonymous1: i have to agree with u.. (i know u)

Insan hina: sy terlalu marah kecewa mungkin..

naz: wah2..jelitawan???

ADMSKY said...

Cik Min...

Ragam manusia memang berbagai...ada yang mudah, dan ada jua yang susah..

Mudah untuk dibaca, mudah jua untuk ditelah..yang susah? hmm..golongan ini jenis yang suka menyempitkan diri..

Sudah resminya padi, kian berisi kian menunduk..namun mungkin untuk insan, ia sukar dipraktikkan..

Adat berilmu, tika menuntut kita bertaat..bertanya biar jangan sesat..

Namun kalau sudah diajar masih mahu sesat..suruh aja install GPRS system dalam kereta..senang cerita..coz dah sengap sangat..kita pun lama2 naik penat..

Ajar jalan lurus, masih mahu ambil selekoh..ajar masuk round about, tapi masih juga ke traffic light..hmmmm..

Tapi, kita ni manusia kan Cik Min..naluri kita membisikkan kebenaran..walau kita tahu ia menyusahkan...oleh itu, kita akan terus cuba mengajar..biar sampai faham..kerana kita tahu itu kewajipan...

Namaku Min said...

ADMSKY: Kalau kehormatan dah hilang...fikiran dan tak terjangkau.. rasa riak mengubah ketulusan hatinya. Kerana itu sy tak mahu lagi jd mangsa kebijaksanaan dia.

naz said...

hehe...pempuan je ramai...nak wat cane..

Anonymous said...

sabarla...itulah manusia cepat lupa bile berada di atas.lupa asal usul n lupa rase hormat thdp org lain.

-insan hina-