Monday, February 9, 2009

Dia Berdua- 2

EXT. Luar Kondo- malam

Aku mematikan enjin kereta. Air badak dan bubur nasi yang ku buat ku ambil. Aku capai telefon dari beg. Nombor dia ku dail.
Dia
Hello baby.
Aku terbungkam. Salah nombor ke? Aku tengok skrin. Betul no dia.
Aku
Hello. Rumah awak yang mana?
Dia
You dekat mana sekarang?
Aku
Depan lif bawah ni.
Sedang mata aku melilau mencari dia. Dia muncul dengan senyuman yang munkin dulu aku akan tertawan. Aku mendengus.
Aku (V.O)
Sihat je dia ni. Kata demam panas. Alasan tak nak jumpa aku la ni.
Lelaki itu menghampiri aku. Aku membuahkan senyuman ala kadar. Kami melangkah masuk ke rumah.
INT. Rumah dia-malam
Dia
I don't want to trouble u. U don't have to do this u know.
Aku
(senyum sinis) Tak susah. Sekurang-kurangnya saya datang dan lihat kebenaran.
Dia
U tak percaya i sakit?
Aku
Sepanjang relation kita yang dah nak masuk setahun ni, sy jumpa awk cuma 4 kali masuk harini. Tiap kali awk janji nak jumpa sy, at the end of the day, mesti tak jadi. Tiap kali awk janji nak telefon sy, bila sy tunggu sampai 2,3 pagi pun awk memang takkan ingat janji awk. Apa awk nak dalam hubungan ni? Apa yang awk cari sebenarnya?
Dia tersenyum. Mempamerkan wajah kosong seperti bayi. Suci. Aku melepaskan keluhan.
Dia
Sekarang u dah tau rumah i dekat mana, we can always see each other. U faham kan, keadaan kewangan i. Kereta i dah 4 bulan tak bayar. I need to find a new place to start new life. Dah terlalu banyak yang jadi this few months. U know rite? Kadang-kadang i rasa nak jual drugs je dalam keadaan macam ni.
Aku membulatkan mata.
Aku
Awk selalu harap sy jd manusia memahami. Tp, awk lupe awk sendiri tak faham hati sy.
Dia
Come on. We don't have to talk about this.
Aku
Kenapa tak? Awk nak sy terus-terus jadi penunggu? Tunggu awk call. Tunggu awk jumpa sy. Tunggu awk bg kata putus. Tunggu awk buat pilihan? Tunggu awk recover dr semua kesedihan dan masalah awak? Tunggu..tunggu dan tunggu....? Macam tu?
Aku meluahkan segala yang terbuku. Lelaki ini perlu aku gegarkan otaknya yang beku dek tidurnya yang menjangkau 24 jam sehari.
Dia
Don't wait then. Move on.
Senang lelaki in bercakap. Tak ada simpatikah dia pada aku?
Aku
Semudah tu?
Segalanya tak berkhir di situ. Aku pulang ke rumah. Mengharapkan sinar baru hari esok.
Aku ada di situ sewaktu drama ini terjadi. Sedih. Bila agaknya kawanku yang seorang ini akan sedar lelaki itu hanya mempergunakannya?

13 comments:

Anonymous said...

mm...x yahla dok tggu laki cm2 lg.buang masa n duit je.tgk dari cara dia pn blh tahu dh.kalo dia nk,baik dia decide je dia nakkan sape.xyah dok ckp n explain lg.u yg decide n tggalkan dia.jgnla kemaruk sgt kt laki yg sorg 2 je.byk lg yg baik n hensem dri dia...
p/s dari aku sbgi sorg laki.hargailah ape yg ade d sekeliling anda.x kiralah ape pn hatta moto cabuk anda.bile dh kehilangan jgn dok menangis mcm pondan.

Namaku Min said...

Anonymous : Sy cakap perkara yang sama pada dia. Jangan tunggu. Tapi kadang2 bercakap itu lebih mudah dari melakukannya... :P

wahyudimy said...

Terima kasih singgah blog saya.Singgal lah selalu :)

salam.

Namaku Min said...

wahyudimy : kamu juga singgah blog sy kan? Terima kasih. Sy add url kamu ya.

Anonymous said...

nasihatkanlah dia lg...

Namaku Min said...

Sy akan cuba..nasihatkan dia..juga diri saya.

Anonymous said...

Actually, saya nak komen sikit on Min's remark dlm artikel "Dia Berdua". Pada pendapat saya tak adil la kalau nak ckp lelaki yg baik semakin pupus skrg ni coz saya rasa perempuan pun ada gak yg buat perangai.. I don't want to be sexism. Dalam hal cinta ni susah nak ditafsirkan dgn perkataan dan logik. Ini soal hati, kadang2 apb kita terlalu cinta kita selalu mengharap dn jadi lupa akan realiti sebenar... Tapi tak bermakna seseorang itu bodoh bila bertndak demikian..Saya percaya Min pun tahu pasal ni dan pernah beritahu saya "cinta tek bererti berakhir dengan perkahwinan" But apa yg saya musykil kat sini betul ke atrikel ni talks about your friend? or yourself? Correct me if I am wrong.. TQ.

Namaku Min said...

Anonymous 4 :Ini tentang mereka, bukan sy dear friend. Sy kata makin pupus. Bukan tidak ada. kalau kamu baca comment di atas, sy kata sy akan nasihat dia, juga diri sy.. sbb sy juga seperti dia.

one love said...

sedih...
cuma dia sahaja yang faham

Namaku Min said...

one love : memang sedih. kerana perkara sama juga berlaku pada sy.. hm..

Anonymous said...

moga2 dia dgr ape yg u nasihat kt dia...

Namaku Min said...

harapan itu ada..

Anonymous said...

....selagi kita berusaha