Thursday, October 9, 2008

Kita dan Dia...

Kalau kita sayang seseorang...
Apa pun dia kata tentang kita, kita terima...
Kata hati kita..takpelah mausia kan tak sempurna...
Tapi, bila kita kata pasal dia?
Dia marah panjang berjela-jela..

Kalau kita sayang seseorang...
Beratus-ratus bayar bil telefon pun tak apa..
Tapi bila bil telefon dia melambung?
Dahla, i kena cut cost pasal asyik gayut dengan u jer...
Nak pujuk hati, kita kata ; ala esok2 hidup dengan dia jugak..

Kalau kita sayang seseorang...
Date pukul 4 dia datang pukul 8...
Tak apa, dia kata tadi jem..
Tapi bila kita datang lambat?
Muka dia masam mencuka..tak cukup dengan tu..dia kata2 kita...
Hati pun bisik..biaselah, mebe dia ada problem kat tempat kerja..

Kalau kita sayang seseorang tu...
Kita ni mengantuk tapi dia telefon ajak borak..
Kita puaslah besarkan mata tadah telinga..
Tapi, bila kita bosan..Ada die layan kite?
I ngantuklah...u try tido la ye..
Hm..takpelah, die letih agaknya..

Kalau kita sayang seseorang tu...
Kita buat salah sikit je tapi dia cerita kat satu dunia macam kita ni jahatnye...
Tapi bila dia buat salah, sikit dia tak kisah..
Hati ni kata dia tak sedar kot benda tu salah...

Kalau kita sayang seseorang tu...
Dia demam sikit je, kita kalut macam nak gila
Pegi Klinik beli ubat untuk dia..
Bila kita sakit?
Dia ada dekat karaoke dengan kawan-kawan dia..
Kita?...Tak pelah dia dah janji lama dengan kwn2 dia..
Telan panadol..kita pun tido je la...

Kalau kita sayang seseorang tuh,
Apa je yang dia cakap penting tuk kita..
Sepatah-sepatah kita dengar, kita register dlm kepala..
Bila kita cakap?
Ish..dia kuatkan radio pula..
Takpelah, cerita kita ni bosan kot...

Kalau kita sayang seseorang tu...
Dia suka makan apa, kita pun iyakan aje..
Jom makan Kenny Rogers...
Ok..
I nak Peha...
Ok..
Padahal kita suka bahagian peha..
Bila kita teringin nak makan ape2..
Ala..hari tu kan u dah makan benda tuh..
Takpelah, dia bosan kot makan benda yang sama..


Kalau kita sayang seseorang tu..
Kita n dia sama-sama baru balik kerja...
Tapi nak gak bejumpa..
Takpelah, i drive, u rehatla..
Adil ke tu?
Kita kata, takpelah dia letih sangat agaknye...

Kalau kita sayangkan orang tuh,
Tengah keluar makan 20 kali mak dia telefon suruh balik..
Kita kata, balikla mak u nak u tlong dia kot..
Tapi bila mak kita telefon..
Ish u nih...asyik2 family..bila masa u nak fikir pasal kita?
Kita kata...Tak pelah...dia belum boleh terima cara kita..
Hm...

Kalau kita sayang orang tu...
Birthday dia kita sungguh-sungguh berbelanja..
Bila birthday kita?
Dia sibuk celebrate kawan kawan yang sambut hari jadi hari yang sama..
Adil ke tuh?
Kita Kata..takpelah...Mana boleh kita nak semuanya sempurna...

Kalau kita sayang orang tu...
Dia tak call seminggu..kita tanya kenapa?
Alamak syg kredit tak delah..
Kita masukkan lah kredit dia..
Ingat kot nak Call kita..tapi tak jugak...
Hati kata..takpelah mungkin dia ada important calls nak buat...

Kalau kita sayang seseorang...
Apa pun pasal dia kita terima..
Tapi kekurangan kita?
Complain berjela-jela..
Kita kata..dia tegur untuk kebaikan kita...

Kalau kita sayang seseorang..
Kita tak ada apa nak berahsia...
Tapi dia?
Hp bunyi, sorok bawah meja...
Takpelah, dia tak nak orang ganggu kot...

Kalau kita sayang seseorang...
Kite tengah sakit ni..dia marah2 kita pula..
Kita terima..
Agaknya, kalau kita mati, dia macam sambut raya...

Kalau kita sayang seseorang tuh..
Kita tak sanggup tengok dia merana..
Tak sanggup tengok dia menderita..
Ish maacam mana kalau dia sorang-sorang nanti?
Agaknya dia tak bahagia dengan kita kot...
Kerna kita sayangkan seseorang tu...
Kita sanggup berkrban apa sahaja..
Kita sanggup tinggalkan dia..Biar dia cari kebahagiaannya..
tapi..dia tau tak kita dah buat apa selama ni untuk dia?
Dia tau tak kita dah krbankan segalanya?

Tak pelah..Tuhan tahu..cukuplah...

9 comments:

didi said...

Hurmm...Interesting..A lotta about him...

min said...

tak delah,mane ade about him...about u mebe didi..

mommy said...

isk..isk.aku jakun lak.tak reti gune blog la..hahahah.aku org zaman batu.

yeah..u r rite..husband aku pun ade gak mcm tu walaupun tak semua..(sori bb) especialy time aku terjaga je dari tido, dia nak aku dengar cite die..(aku ngantukla...)so bukak mata luas2..nak jaga hati..if not merajuk panjang n cakap aku mmg tak nak dengar cerita dia n tak interested pon..pastu cakap lak... "I dah penat2 masak kat u..u tak sudi pon nak dengar i nak cakap apa..." pastu aku la nak kena pujuk dia. ala...ni yang leceh..kadang2 rasa nak marah je n cakap balik kat dia... "macam tak ikhlas jerrr.." tapi tak lehla...kang derhaka lak.

hmmm....lelaki ni...kita jangan expect lebih2 sangat dari diorang....mcm kita...diorang pon bukan perfect gak...so pada aku dah dapat lelaki yg sayang n setia n rajin tolong aku buat keja umah..esp time dok pregnant nih...aku dah cukup bsyukur...walaupun dia sgt2 crave my attention n manja n sensitive (duh)..tapi kena la aku terima seadanya...so that dia pun mcm tu dengan aku (hopefully)

min said...

hang ni mommy..ni luahan perasaan ka??

Anonymous said...

mujurla mase sy mengandung,wife sy jg elok sy ni.hahaha

it's me said...

haha? hang mengandung wife jaga elok?? adoyh

Anonymous said...

gurau jela...
itula konsep perkahwinan.segala-galanya dikongsi bersama.saling faham-memahami n bertolak ansur.menerima setiap kekurngan psngn.
mybe lelaki yg baik susah nk dpt tp adakah perempuan yg solehah senang nk dpt?nilai kekurngan diri,perbaiki n jgn toleh blkg.terimala smua yg berlaku dgn hati yg terbuka n sedanya...

it's me said...

dari perspektif lelaki, mungkin perempuan slehah susah nak dapat.. i discuss this wif my frens.. they say.. lelaki selalu mahu difahami..tapi tak pernah mahu belajar memahami.. selalu nak kita bertolak ansur tapi tak pernak nak belajar kepentingan tleransi.. i don't know.. mebe yes.. mebe not all.. but that's life.. tak ada yang sempurna

Anonymous said...

aku mengaku coz aku lelaki.tp laki or pompuan masing2 ada ego tersendiri.lelaki nk difahami n pompuan suke merajuk utk dipujuk coz nk difahami jgk kan?so,sama je...jgn discuss dgn kwn je tp tanyalah org lain jgk.lbh dewasa n lbh matang dlm hdup.n aku stuju bile ko sndiri ckp yg kita smua x de yg smpurna.wa Allah huallam(sesungguhnya Allah sahajalah Yang Maha Mengetahui)