Saturday, January 17, 2009

Adil@Penindasan?

Ada dua cerita yang sy nak kongsi..

1. Laluan Tan Sri

Berumur 26 tahun, dan berpangkat..ala-ala je nih.. memberi 2 implikasi.. satu fresh officer satu lagi adalah officer mentah yang boleh diperkotak katikkan.

Isu paking dekat ofis ni bukan isu baru. Semenjak tahun baru, jalan ke putrajaya macam ada jualan amal yang semua masyarakat pelosok dunia nak berpusu-pusu datang seawal 7 pagi. Heran. Seminggu sebelum 1 januari, jalan lengang macam semua orang dah berhenti kerja. Memandangkan minyak pun dah turun harga, semakin ramai yang nak tayang kereta. Aduh.. memang paking tak ade.

So, kami2 yang ikan bilis ni paking la dekat tepi2 lorong (yg dekat dgn ofis) n sebahagiannya memblok kereta officer2 senior (selepas dapat green lite)... Nak dijadikan eksperimen hasad dengki dan gila kuasa, last week beberapa orang kwn sy di minta mengalihkan kenderaan dari lorong tuh. Dua orang tua yang boleh dipanggil ayah datang dan bergaduh dengan cara yang paling kurang sopan. POLIS BANTUAN yang tolong jaga bangunan claim that semua kwn2 sy ni telah menghalang laluan. (padahal dag bertahun kami pakin dkt situ, tak penah ada org kata menghalang laluan).. bergaduh dan mencaci kwn2 sy sebagai tak ada otak.. mengugut untuk naik kaki dan tangan.. di mana agaknya maruah dan keperibadian melayu yang kita pegang?

Kalau ugutan naik kaki tangan keluar dari mulut polis, maka boleh la sy katakan, memang polis ni, tak kesah la nak pukul2 org? ini bukan rekaan... aduh.. malu sy sebagai melayu.. melihat kelakuan org tua sebangsa.. risik punya risik .. di fahamkan, hari kejadian, ada 2 kereta yg memang menghalang laluan.. isu naik ke mesyuarat sebab TAN SRI tak dapat lalu jalan tu.. aduh.. rupa-rupanya bukan menghalang laluan kenderaan lain tapi.. TAN SRI yang complain..

Sedih kan.. sebab pangkat org2 bawahan nampak macam semut yang boleh di pijak-pijak je..

2. Kak ira terpaksa pasrah ditukarkan ke sivil..hm.. walhal transfer oder prosecution. Officer 41 mcm kami tak boleh nak kata apa-apa.. selain selogan "SAYA YANG MENURUT PERINTAH".. Aduh.. kesian kakak ku ....

5 comments:

Anonymous said...

mmg btl...ailin bengang giler.apela kisahnya sgt Tan Sri bodoh 2 smpi xleh kuar ikut jln 2...dpn sket pn ade jln lain gak.dahla Tan Sri ni xyah cri parking n drive keta.ikan bilis cam kita la yg sibuk nk cri paking n blok keta org.aku rase baik kita buat memorandum...biar dia kna sket.BODOH PUNYA TAN SRI(teremosional la plak...)

it's me said...

hm.. tula.. kami pakat2 nak letak poster LALUAN TAN SRI tapi..mcm malas plak bile ade cctv..nanti ade isu lain plak yang jadi..

Anonymous said...

buat je...TAN SRI pn bknnye pndi pk sgt

Biel said...

btol3...!!
buat je!!
kami sedia membantu..huhu
[tlg spraykan cctv tu..]
hekhek!

it's me said...

spray cctv? ha..bagus cadangan tu..leh usulkan dkt kak int..