Tuesday, February 2, 2010

Perjuangan yang belum selesai

Persepsi saya sebelum pergi kursus kenegaraan adalah sangat negatif. Saya pergi tanpa rela dan hanya untuk tujuan melengkapi keperluan PTK.

Hari pertama & Kedua

Kami diberi ceramah tentang tanah air, kerajaan, rakyat dan kedaulatan. Satu ceramah yang saya kira membuka mata saya tentang apa yang sedang berlaku di Malaysia. Tentang bagaimana tanah air hari ini sedang dilanda perpecahan yang sekiranya tidak di bendung mungkin bakal mengimbau sejarah 13 Mei 1969. Saya jadi takut dan mulai berfikir.. apa akan jadi pada anak bangsa.. pada bumiputera yang selama ini dilindungi oleh Perkara 153 Perlembagaan Persekutuan sekiranya kontrak sosial, pakatan murni tidak difahami dan dihayati lagi oleh rakyat Malaysia lebih-lebih lagi bangsa saya sendiri.

Hari Ketiga dan Keempat

Kami memulakan Latihan Dalam Kumpulan (LDK) yang memberi ruang kepada kami untuk menyuarakan pandangan tentang isu Perkara 153, Perkara 3, Perkara 181, Perkara 152 dan Perkara 14 di dalam Perlembagaan Persekutuan.

Kesimpulan yang saya dapat buat hanya satu... anak-anak Malaysia telah lama melupakan sejarah. Perkara berkaitan Kontrak Sosial ini tidak di fahami dan dihayati oleh rakyat Malaysia sendiri tidak kira, bumiputera, atau bukan bumiputera dan yang paling menyedihkan.. ia tidak dihayati sendiri oleh bangsa Majoriti Malaysia "MELAYU".

Saya percaya sekiranya rakyat memahami sejarah, tidak ada perkara buruk akan berlaku. Tidak ada pertikaian tentang Agama Islam sebagai agama Persekutuan.. Tidak akan timbul isu Hak-Hak Istimewa orang melayu dan bumiputera... tentang Bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan.... kerana Perkara 14 telah menerangkan tentang isu kewarganegaraan bangsa cina dan India yang bersama Malaysia.

BTN bukan kursus untuk mengkerajaankan rakyat.. tetapi satu usaha untuk memberi peluang kepada kami untuk berfikir dan menghayati bagaimana sukarnya kemerdekaan itu dicapai. Bagiamana nenek moyang kita telah bersusah payah menggadai nyawa darah dan harta benda demi kemerdekaan yang satu.

Hari ini, merdeka tidak di sambut dengan nyanyian kedamaian NEGARAKU tetapi hanya dengan konsert di merata tempat dengan anak muda berkeliaran di serata ibu negeri dan ibu negara. Melaungkan merdeka sambil menogok arak dan berpesta di kelab-kelab malam. Penghayatan telah hilang. Bendera Malaysia sendiri pernah di bakar oleh anak bangsa. Jiwa anak bangsa telah dikaburi dek kesenangan masa hari ini... Penderitaan dan air mata Almarhum Tunku Abdul Rahman dan perjuangan Dato Onn tidak lagi meninggalkan kesan di hati anak Malaysia hari ini.

Saya khuatir satu hari nanti dengan pelbagai agenda dan pertikaian antara bangsa-bangsa di Malaysia, negara luar akan mengambil peluang membedil dan menjajah Malaysia. Saya takut... kemerdekaan hanya dapat dirasakan setakat ini dan kita terpaksa berjuang semula.

Sejarah itu penting untuk difahami dan dihayati.
Tanpa sejarah, hari ini mungkin takkan sama seperti semalam.
Takkan sama seperti esok.
Dan esok mungkin akan hilang dari pandangan.
Bersama sejarah penderitaan yang baru.

Saya sedar...
Perjuangan kita masih belum selesai.

2 comments:

umar said...

dah kena brainwash nih hehehe :P

a journey to satisfaction said...

apekah? mana ada brainwash...