Friday, November 20, 2009

Suami?

Min, bila nak kawin?
Min, dah bertunang?
Min, Takkan tak ada boyfriend?

*grrr

Jelaskan pada saya apa kepentingan suami?
Dalam Islam suami digambarkan seindah-indah kejadian.
Tetapi suami hari ini?
Untuk apa ya?
Untuk merampas hak saya dari keluarga?
Untuk mengambil keringat yang saya tabur demi kehidupan masa panjang?
Untuk melakar parut di badan yang tak tercalar sejak kecil?
Untuk apa ya?

8 comments:

Anonymous said...

ohh..besarnye pahala seorg isteri

byknye kelebihan seorg isteri

istimewanye peranan seorg isteri dlm family

saya nak kawinnnn~

Ahmad Syahril said...

(1)PERKAHWINAN ITU SUNNAH RASULULLAH

Daripada Aishah r.a. berkata, bersabda Nabi S.A.W. : "Perkahwinan itu adalah sunnahku, sesiapa yang tidak suka mengikut sunnahku, maka bukanlah dia drp golongan umatku." (Riwayat Ibn Majah)

Ulasan sy:
Kita yg mengaku sbg umat Nabi... kena laa ikut sunnah dan cuba elakkan menolak sunnah dgn mggunakan akal fikiran kita yg dangkal semata2...yakin laa setiap sunnah pasti dan mesti ada kebaikan disebaliknya...


(2)CARA-CARA MEMILIH ISTERI AGAR SENANG HIDUP DUNIA AKHIRAT

Rasulullah S.A.W. bersabda: "Dikahwini seseorang perempuan itu berdasarkan 4 perkara, kerana kekayaannya, kecantikannya, keturunannya, dan kerana agamanya, maka utamalah pemilihan perempuan yang beragama, pasti kamu akan mendapat keuntungan."

Ulasan sy:
Hadith ni bkn saja bleh apply kat pmpuan je... bleh jgk utk lelaki... yg terbaik pilihlah lelaki yg kuat pegangan agamanya demi menyempurnakan sunnah Nabi...nak pilih yg kuat agama ada tips2nya... bleh minta pd yg pakar... nk minta kat sy yg kurg pakar ni pun insyaAllah bleh...

(3)ALLAH MAHA MENGETAHUI APA YANG TERBAIK UNTUK HAMBA-NYA

Firman Allah, maksudnya: "Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui sedang kamu tidak mengetahui." (Surah al-Baqarah; 216)

Ulasan sy:
Mmg suami hari ini... susah nak jumpa yg berkualiti... tapi kalo pon dpt yg tidak berkualiti... yakinilah dalil di atas... sbb Allah Maha Penyayang... takkan laa Dia sesaja nak seksa hamba Dia... Maha Penyayang... hurmm bleh renung2kan... tapi mesti ingat... nak yg berkualiti... mesti make sure diri kena jadi berkualiti dulu... bkn berkualiti pada pdgn mata manusia... tapi kualiti di sisi Allah...

bokbon said...

1. untuk menjadi hamba yang beriman kepada suruhanNYA..

2. kemandirian spesies, heh..he..!

perempuanku said...

anonymous: jadi isteri mmg indah... tapi tak semua dapat merasai keindahan itu.

Ahmad syahril: saya mungkin belum capai kualiti seorang isteri.

bokbon: :)

umar said...

insyallah, you'll find someone..

Ahmad Syahril said...

maka... teruskan usaha utk capai kualiti seorang isteri...

p/s:yg berkualiti selalunya selalu rasa diri dia belum cukup kualiti...

Ahmad Syahril said...

maka... teruskan usaha utk capai kualiti seorang isteri...

p/s:yg berkualiti selalunya selalu rasa diri dia belum cukup kualiti...

perempuanku said...

insyaallah....